
Wegwerpluiers vs wasbare luiers – de voordelen en nadelen van beide luiers

Heb je net die vieze luier verschoond, was je kleintje blijkbaar toch nog niet helemaal klaar met het fabriceren van een stinkende boodschap. Je trekt maar weer een nieuwe luier uit de lade. En het zal niet bij deze ene keer blijven. Je vraagt je af wat deze grap je kost per jaar. Misschien denk je er wel over na om over te stappen naar wasbare luiers. Is dat niet ouderwets? En moet je dan elke dag die poepluiers wassen? Yek! Of toch niet? En wat is eigenlijk beter voor het milieu? En niet geheel onbelangrijk: voor je kleintje! Veel ouders zullen deze vragen hebben bij de keuze tussen wegwerpluiers en wasbare luiers. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze, hebben we de voor- en nadelen van wegwerpluiers en wasbare luiers voor je op een rijtje gezet.
Het verschil in kosten tussen wegwerpluiers en wasbare luiers
Kinderen zijn niet goedkoop. Denk aan de aanschaf van een bedje (met toebehoren), een kinderwagen, commode, autostoeltje, kinderstoel en voeding. Omdat deze voeding er ook weer uit komt, heb je luiers nodig als je kleintje nog niet zindelijk is En ook hier zijn hoge kosten aan verbonden. Zindelijk worden duurt gemiddeld 3 jaar en 2 maanden. Dat zijn een heleboel luiers! Wat kost dat nou ongeveer?
- Kosten wegwerpluiers: Uiteraard hangen de kosten van het gebruik van wegwerpluiers sterk af van het merk luier en van het aantal verschoonbeurten. Gemiddeld ben je voor wegwerpluiers zo’n 1300 euro kwijt totdat je kleintje zindelijk is.
- Kosten wasbare luiers: Ook bij wasbare luiers hangen de kosten af van het type wasbare luier en van de hoeveelheid verschoonbeurten. De kosten zijn ook afhankelijk van de keuze tussen nieuwe of tweedehands wasbare luiers. Daarnaast hangen de kosten ook af van het wasmiddel dat je gebruikt (goedkoop of duur wasmiddel), hoe heet je de luiers wast en of je ze na het wassen in de wasdroger stopt. Gemiddeld komen de kosten van het gebruik van wasbare luiers uit op 850 euro.
Wanneer je dit per maand bekijkt, kosten wegwerpluiers je dus zo’n 34 euro per maand, en wasbare luiers 22 euro per maand. Wanneer je de wasbare luiers ook nog gebruikt voor een volgend kind, liggen de kosten uiteraard nog lager. Daarnaast zijn kindjes die wasbare luiers dragen over het algemeen ook eerder zindelijk. Dit komt doordat wasbare luiers niet hetzelfde absorptievermogen hebben als wegwerpluiers en het kind dus eerder voelt dat hij vieze of natte billen heeft.
Je kunt dus zeggen dat het gebruik van wasbare luiers over het algemeen goedkoper is dan het gebruik van wegwerpluiers, en dat je kleintje over het algemeen eerder zindelijk is. Wat veel mensen wel af zal schrikken, is de eerste investering van zo’n 400 euro.
Het verschil in gebruiksgemak tussen wegwerpluiers en wasbare luiers
Voordat we ingaan op het verschil in gebruiksgemak tussen beide luiers, eerst even wat informatie over wasbare luiers. Wasbare luiers zijn allang niet meer de vierkanten lappen katoen die je vastmaakt met een veiligheidsspeld. Wasbare luiers worden tegenwoordig gemaakt van katoen, bamboevezel, polyester of rayon. Ze zijn er in alle kleuren en maten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een inlegger. Deze inleggers laten wel het vocht door, maar geen ontlasting. Papieren inleggers kun je vervolgens weggooien, katoenen of bamboevezel inleggers kun je wassen. Hierdoor wordt de luier zelf minder vies. Ook heb je speciale overbroekjes voor wasbare luiers.
Op LuierSite.nl verkopen we geen wasbare luiers en toebehoren. Mocht je interesse hebben in wasbare luiers, inleggers, overbroekjes etc., neem dan een kijkje op de website van Pandababy.nl.
Het grote voordeel van de wegwerpluier is dat ze makkelijk zijn. Als ze vies zijn gooi je ze gewoon weg. Je hoeft niets te wassen, te drogen etc. Ze zijn ook overal verkrijgbaar.
Bij een wasbare luier is dat niet het geval. De naam zegt het al: je moet ze wassen. In principe hoef je de poep niet eerst uit de luier te spoelen voordat je hem in de wasmachine stopt. Je kunt zowel de luier, de inlegger (indien van katoen) als het overbroekje wassen. Hoe veel extra wasjes leveren deze vieze luiers op? In de eerste 2 levensmaanden zal je ongeveer 1,5 was extra per week moeten draaien. Daarna moet je rekenen op ongeveer 1 extra was per week.
Het verschil in comfort tussen wegwerpluiers en wasbare luiers
Wegwerpluiers zijn over het algemeen gemaakt van ademend materiaal, wasbare luiers niet. Daarentegen kunnen er in wegwerpluiers stoffen zitten waarvan je kleintje uitslag krijgt. Bij katoenen luiers weet je wat je aantrekt, bij wegwerpluiers is dat soms de vraag. Er zijn tegenwoordig echter ook voldoende merken die beweren dat er geen schadelijke stoffen in de luier zitten. Wasbare luiers hebben over het algemeen minder absorberend vermogen. Hierdoor zullen de billen van je kleintje sneller nat aanvoelen, wat ook voor een reactie kan zorgen.
De kans op ongelukjes bij dunne ontlasting is groter bij wasbare luiers. Dan moet niet alleen de luier, maar ook de rest van de kleding de was in.
Het verschil in milieuvriendelijkheid tussen wegwerpluiers en wasbare luiers
De hoofdreden voor het gebruik van wasbare luiers (volgens ouders die wasbare luiers gebruiken), is dat wasbare luiers minder schadelijk zijn voor het milieu. Dit geldt ook als je de impact van het wassen meerekent. De uitstoot van broeikasgassen ligt bij wasbare luiers ongeveer 1,5 keer lager dan bij wegwerpluiers. Wanneer je de wasbare luiers niet droogt in een droger, is dit zelfs 2,5 keer lager.
De schade aan het milieu komt bij wegwerpluiers door de productie en de afvalberg die ontstaat na het weggooien. De productie kost uiteraard energie en bomen, en de winning en bewerking van aardolie (voor de kunststoffen en de absorberende korrels) is milieubelastend. Ondanks dat het materiaalgebruik van gewone luiers in de laatste 10 jaar met 40% is verminderd, kun je je voorstellen dat de luierafvalberg niet bevorderlijk is voor het milieu.
Ook bij de productie van de wasbare luiers (indien van katoen) wordt er energie gebruikt . Naast energie worden er ook bestrijdingsmiddel gebruikt. Het wassen was de wasbare luiers kost daarnaast uiteraard water, wasmiddel en elektriciteit. Als je ze droogt in de wasdroger, komen daar nog energiekosten bij.
De voordelen en nadelen van wegwerpluiers en wasbare luiers op een rijtje
Naar aanleiding van bovenstaande vergelijking tussen wegwerpluiers en wasbare luiers, hebben we de voor- en nadelen van beide luiers nog eens op een rijtje gezet:
Voordelen wegwerpluiers:
- Geen hoge eenmalige investeringskosten
- Als ze vies zijn, gooi je ze gewoon weg
- Hoog absorberend vermogen, dus langer droge billen
- Overal eenvoudig verkrijgbaar
Nadelen wegwerpluiers:
- Over de gehele periode (tot zindelijkheid) duurder dan wasbare luiers
- Zindelijk worden duurt langer
- Je weet niet wat voor chemische stoffen er in de luier zitten
- Slechter voor het milieu dan wasbare luiers
Voordelen wasbare luiers:
- Over de gehele periode (tot zindelijkheid) goedkoper dan wasbare luiers
- Kinderen zijn sneller zindelijk
- Je weet dat er geen chemische stoffen in de luier zitten
- Beter voor het milieu dan wegwerpluiers
Nadelen wasbare luiers:
- Hoge eenmalige investeringskosten (400 euro)
- Het wassen (en drogen en strijken?) van luiers zal niemands hobby zijn
- Minder absorberend vermogen, waardoor de billen van je kleintje eerder nat aanvoelen
- Grotere kans op ongelukjes bij dunne ontlasting
Wij zijn erg benieuwd wat jullie keuze is. Het gemak van de wegwerpluier, of toch de kostenbesparing van de milieuvriendelijkere wasbare luier? Mocht je kiezen voor de normale wegwerpluier, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet teveel betaalt voor luiers. Maak om deze reden gebruik van onze luierprijzenvergelijker. Online is er namelijk altijd wel een luieraanbieding te vinden :-)

180 luiers


39 luiers


180 luiers


35 luiers


240 luiers


94 luiers

156 luiers

180 luiers


180 luiers


19 luiers


32 luiers


222 luiers


204 luiers


26 luiers


108 luiers
