
Wat is luieruitslag en wat kun je ertegen doen?

Wat is luieruitslag?
De naam zelf zegt het eigenlijk al. Luieruitslag is uitslag op de huid die bedekt is door de luier. De huid is dan geïrriteerd/schraal/rood, en de huid kan tevens kapot zijn.
Hoe ontstaat luieruitslag?
Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat de huid het soms zwaar te verduren heeft in de luier. De huid krijgt te maken met wrijving en het schuren van de luier. Urine en ontlasting maken de huid week, wat er voor zorgt dat de huid eerder kapot gaat. Daarnaast bevatten urine en ontlasting irriterende stoffen die deze beschadigde huid irriteren. De kans op luieruitslag wordt vergroot bij het (te) lang dragen van een vieze luier (met name wanneer er een vloeibare ‘number 2’ in de luier zit)
Is luieruitslag gevaarlijk?
Nee, luieruitslag is niet gevaarlijk. Wel kan het erg vervelend zijn voor je kleintje, en dat is vaak al erg genoeg. Je kleine man of vrouw kan pijn hebben vanwege eventuele kapotte plekjes. Wanneer je luieruitslag goed behandelt, kan het vrij snel over zijn.
Wat kun je doen tegen luieruitslag?
Bij luieruitslag is het niet nodig om meteen naar de dokter te gaan. Je kunt zelf veel doen tegen luieruitslag. We geven hieronder wat tips om luieruitslag te voorkomen en te verhelpen:
- Zorg dat je je kleintje voldoende verschoont. De kans op luieruitslag is kleiner als je kleintje niet te lang rond hoeft te lopen met een vieze luier. Met name poepluiers moeten snel worden verschoond om luieruitslag te voorkomen.
- Was de billen met lauw water zonder zeep. Probeer te deppen in plaats van te wrijven. Mocht je één en ander toch niet helemaal schoon krijgen met lauw water, doe dan wat baby-olie op het billendoekje.
- Laat je kleintje even liggen met blote billen om de billen te drogen en lekker wat lucht te geven.
- Wanneer je kleintje luieruitslag heeft, gebruik dan liever geen zeep of geparfumeerde middelen. Deze kunnen de luieruitslag verergeren.
- Bij luieruitslag kun je de billen het beste insmeren met zinkzalf of zinkolie. Dit is beide verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
- Indien er gebruik wordt gemaakt van katoenen luiers, dienen deze na het wassen goed uitgespoeld te worden in water zodat de zeepresten verdwijnen.
Mochten deze adviezen tegen luieruitslag geen uitwerking hebben, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Mocht u iets niet vertrouwens of er geen goed gevoel bij hebben, neem dan ook altijd contact op met uw huisarts.

180 luiers


39 luiers


180 luiers


35 luiers


240 luiers


94 luiers

156 luiers

180 luiers


180 luiers


19 luiers


32 luiers


222 luiers


204 luiers


26 luiers


108 luiers
